Domů Investice do kovů a šperků Zlato: Za 12 měsíců o 25% výše!

Zlato: Za 12 měsíců o 25% výše!

1368
0
Sdílejte
Rate this post

Zlato: Za 12 měsíců o 25% výše!

Velmi pěkný newsletter nám přišel od Investicni-Zlato.eu, takže proč se nepodělit.

Už sedmým rokem vám, našim klientům, zajišťujeme pohodlný obchod s investičním zlatem a stříbrem ve formě investičních mincí a investičních cihel. Mezitím trh se zlatem prošel velmi bouřlivým vývojem. Vznikly, a nyní už také i zanikly (nebo pouze živoří bez zájmu zákazníků) desítky nových „obchodníků“ s investičním zlatem a stříbrem.

Na trhu zůstávají jen ti, kteří klientům nabízí výhodné podmínky a dlouhotrvající skutečnou hodnotu. Obchod s drahými kovy není jen o tom, nabídnout zákazníkovi absolutně nejnižší možnou cenu při prodeji, ale důležité je i zajistit případný zpětný odkup zakoupeného zboží, a to za dobré ceny a s jistotou okamžité výplaty. To zajistí jen silní obchodníci.

Nekupujte zlato na krátkodobou spekulaci!

Jak jsme vždy zdůrazňovali, zlato v jeho fyzické podobě by se nemělo kupovat jako prostředek spekulace pro rychlé zbohatnutí, ale jako pevná kotva portfolia a ochrana peněz před znehodnocením. Minimální časový horizont pro držbu fyzického zlata doporučujeme minimálně jeden rok, ale spíše mnohem déle. Ideálně alespoň 5 let a více. U stříbra 5 let považujeme za minimum.

Ač se v posledních letech zlatu příliš nedařilo a upadlo v nemilost investorů za obrovských spekulativních výprodejů na burzách, můžeme s radostí konstatovat, že se situace začíná obracet k lepšímu a trh se zlatem opět nastupuje na svou růstovou trajektorii. Věříme, že stříbro ho bude opět následovat, a to jako obvykle s ještě agresivnějšími cenovými změnami.

Jak se vyvíjely dolarové ceny od začátku roku 2009?

Začátek našeho podnikání na trhu s investičním zlatem se datuje k 01. 01. 2009, a proto se podívejme na cenový vývoj zlata v tomto období.

Od cen 800 USD za trojskou unci začátkem roku 2009 jsme se přes rekordní ceny více než 1 900 USD v září roku 2011 dostali na současné úrovně kolem 1 250 USD. V dolarovém vyjádření tedy došlo v tomto období ke zhodnocení o více než 50%. Jedná se o zcela jistě velmi zajímavý výkon.

Jaké je zhodnocení v korunách?

Zlatý investiční slitek o hmotnosti 1 000 gramů jsme začátkem roku 2009 prodávali za 540 000 Kč. Přes rekordní cenu, přesahující 1 130 000 Kč, v září roku 2011 se nyní jeho cena pohybuje na úrovni 1 000 000 Kč. V korunovém vyjádření tak došlo v tomto období ke zhodnocení dokonce o více než 80%.

Za 12 měsíců o 25% výše!

Velmi zajímavé je podívat se i na zhodnocení za posledních 12 měsíců. Klienti, kteří nakoupili zlato začátkem roku 2014, už nyní mohou sledovat, jak se jejich investice fantasticky zhodnotila. Za pouhých 12 měsíců cena kilového zlatého investičního slitku vzrostla z ceny 800 000,–Kč až na současnou cenu 1 mil. Kč. Jde tedy o zhodnocení o 25% za jeden rok.

 

20150122211217

Jde o úctyhodné zhodnocení investice ve velmi krátké době. Jedná se však o zhodnocení v korunách a jde z velké míry na vrub znehodnocení české měny vůči ostatním měnám za které můžeme „poděkovat“ České národní bance (ČNB) a její politice proinflačního směrování a oslabování koruny.

Zlato: Pojistka proti znehodnocení – a funguje!

Ač se zlato v korunách zhodnotilo za posledních 12 měsíců o 25%, v dolarovém vyjádření došlo k mnohem menšímu zhodnocení zlata, a to na úrovni přibližně 5 procent. Přesto můžeme říci, že zlato jako pojistka proti znehodnocení funguje naprosto výborně. Jakékoli oslabení české měny se ihned projeví v růstu korunové ceny zlata!

Drtivé znehodnocení korunových úspor

banner-colored-stones-600x315.png

Ač si to valná většina občanů vůbec neuvědomuje, došlo v posledních měsících k drtivému znehodnocení jejich korunových úspor. Mají-li své úspory uloženy na „bezpečných“ korunových termínovaných vkladech, ve stavebním spoření, v penzijních fondech, ve státních dluhopisech, na běžných účtech nebo v hotovosti, došlo za posledních 18 měsíců k reálnému znehodnoceni jejich úspor o 10% vůči Euru, a dokonce o 20% vůči americkému dolaru.

Za své koruny si tak nyní koupí mnohem méně zahraničního zboží a služeb. Investice do drahých kovů tomuto znehodnocení zabránila!

Jsou dosud silné měny jistotou?

Stejně jako nyní vůči zlatu oslabuje česká měna, může v budoucnu slábnout i jiná, nyní silná, zahraniční měna. Politika zachování ekonomického růstu za cenu neustálého tištění nových peněz a minimálních úrokových sazeb je však v dlouhodobém hledisku skvělou zprávou pro drahé kovy.

Nízké, až nulové úrokové sazby (někdy dokonce záporné – Japonsko, Švýcarsko), budou stále větší množství investic nutit k hledání výnosnějších alternativ. Můžeme se těšit na přesun části investic obrovských zahraničních penzijních fondů směrem od konzervativních bankovních  vkladů a státních dluhopisů s naprosto minimálními výnosy směrem ke drahým kovům.

Čeká nás další růst drahých kovů?

Správci penzijních fondů budou nuceni hledat slibnější investice. I jen malý přesun tohoto obrovského objemu peněz, pohybující se v řádech bilionů dolarů, směrem do drahých kovů bude výraznou podporou růstu cen zlata a stříbra.

Také přehřátý americký akciový trh je zralý na obrat trendu a obrovské masy kapitálu unikajících před akciovou katastrofou budou hledat bezpečný přístav. Ten jim mohou poskytnout právě drahé kovy. Jelikož je trh s drahými kovy trhem relativně malým, stačí i poměrně malé množství nového kapitálu k výraznějšímu cenovému posunu.

Jsme přesvědčeni, že dlouhodobý dolarový pokles cen drahých kovů byl zvrácen a že se drahé kovy vrátí na svůj dlouhodobý rostoucí trend. Nečekejme však prudký a silný obrat směrem vzhůru, ale postupný mírný růst, který bude doprovázen menšími ozdravnými korekcemi. Těšme se na další zisky!

Investujte do fyzického zlata!

Přesto, že je možné do zlata investovat přes nejrůznější deriváty, doporučujeme nákup zlata v jeho fyzické podobě. Jen zlato v jeho fyzické podobě je to, co máte skutečně pod kontrolou a s čím můžete libovolně manipulovat, a to bez jakékoli kontroly úřadů. Která jiná investice vám toto poskytne? Investice do zlata má tak svůj hluboký význam a smysl.

Co vám můžeme nabídnout?

Jako nejvhodnější pro investici do zlata se jeví investiční zlaté slitky. U tohoto produktu získáte gram zlata nejlevněji. Jedná se také o produkt zdaleka nejprodávanější. Slitky vám můžeme nabídnout v mnoha gramážích, a to od 10 gramů do 1 kilogramu. Slitky nejrůznějších gramáží by měly tvořit základ zlatého portfolia.

Pro investory, kteří mají vztah k mincím nebo chtějí své portfolio ozdobit nějakým hezkým kouskem, můžeme nabídnout investiční zlaté mince. Mince jsou sice mírně dražší než stejně vážící zlatý slitek, zato však jde vždy o velmi pěkně a esteticky zpracovaný drahý kov.

Nezapomeňme také na mince ražené ve velmi omezených nákladech, a to obvykle v nejvyšší mincovní kvalitě proof. Tyto mince najdete v naší kategorii moderní numismatika. Jejich výhodou je to, že díky svým velmi limitovaných nákladům, není vývoj jejich ceny striktně svázán s pohybem ceny drahého kovu, ze kterého jsou vyraženy, ale jejich cenu ovlivňuje i poptávka po vyprodaných emisích. Získávají tak časem numismatickou hodnotu a jejich cena roste mnohdy výrazněji než cena samotného drahého kovu. Navíc jsou i mimořádně vhodným a  hodnotným dárkem.

Ať už si vyberete cokoli, jistě nesáhnete vedle. Těšíme se na váš zájem a věříme, že se drahé kovy stanou nedílnou součástí vašeho portfolia a přinesou vám jistotu a zabezpečení úspor do budoucna.

Jan Háze

STEP Finance, a.s.