Domů Zajímavosti Výroba šperků doma nebo ručně

Výroba šperků doma nebo ručně

4211
0
Sdílejte
Rate this post

výroba šperkůVýroba šperků je asi stejně stará jako lidstvo samo. Už od samého počátku, jak si člověk uvědomil sebe sama a odlišil se od zvířat, je výroba šperků součástí lidské společnosti. Šperky se vyráběly a vyrábějí z nejrůznějších materiálů. Šperky ze zlata patří dlouhodobě k nejoblíbenějším. Výroba zlatých šperků dosáhla snad nejvyššího stupně mistrovství. Šperkaři za tisíce let práce se zlatem tomuto kovu porozuměli téměř dokonale.

Zlato ve své ryzí formě je charakteristicky žluté. Zlato dalo dokonce i název specifické žluté barvě. Barva zlata však není omezena na žlutou. Zlatníci už dávno zjistili, že barvu zlata je možné poměrně jednoduše ovlivňovat. Stačí přidat ty správné příměsi a zlatu je možné dodat různorodé barvy. Při cenách zlata většinou platí jednoduché pravidlo. Čím zvláštnější barva zlata, tím je zlato dražší. Poslední módou je například fialové zlato, které bylo objeveno teprve nedávno na univerzitě v Singapuru. Mnohem častěji se však setkáváme s bílým zlatem, které je ve šperkařství téměř nenahraditelné. Výroba šperků z bílého zlata je velmi populární. Rovněž výroba šperků z chirurgické oceli patří mezi časté aktivity šperkařů. Mezi méně nákladné patří výroba šperků z drátu, z korálků, z minerálů, z polodrahokamů, ze skla nebo ze stříbra. Nejkvalitnější šperky se v zásadě vyrábějí ručně. Ruční domácí výroba šperků živí nejednu ženu. Šperky na objednávku jsou zpravidla jedinečné originály, které nebude mít nikdo na světě.

Vyroba šperků

Výroba šperků doma může pro mnohé ženy fungovat jako dodatečný příjem. Na internetu lze najít návod / postup na výrobu základních šperků. Na základě nich se ženy mohou postupně zdokonalovat a nakonec tvořit skutečná umělecká díla. Šperkovnice či jiné šperky na zakázku jsou výborným dárkem téměř pro každého. Šperky je možné koupit i pro děti. Nabízí je například Swarovski. Technika výroby šperků se mění od výrobce k výrobci.

Jaké šperky vyrobit doma?

Korálkové šperky

Asi první způsob, který tě napadne, když se jedná o domácí tvoření šperků. Když pomineme klasické navlékání, nejedná se však o způsob nejjednodušší. Neobejdeš se bez několika druhů komponentů, případně bez speciálního nářadí k výrobě šperků. Dnes naštěstí existuje mnoho obchodů, které ti nabídnou vše, co potřebuješ, návody na jednotlivé šperky snadno nalezneš na internetu. Pokud jsi šikovná, korálkové šperky ti budou nabízet další a další variace typů a složitostí.

banner-colored-stones-600x315.png

Fimo šperky

V poslední době jeden z největších hitů pro tvořivky. Jedná se o polymerovou hmotu podobnou modelíně, která však po „upečení“ v troubě ztuhne, a tak dá vzniknout těm nejoriginálnějším šperkům! Nepotřebuješ nic speciálního, stačí ti fimo, nůž a trouba. Hmota se prodává v nejrůznějších barvách, šperky tě tak nikdy neomrzí. Z fima se výborně vyrábí například náušnice, stačí tvůj výtvor propíchnout skrz a následně přilepit háček. Šperk je na světě! Aby byl šperk bezpečně ztuhlý, zapékej na 110 stupňů přibližně půl hodiny.

Fusing

Netradiční metoda výroby šperků, při které ti pomůže obyčejná mikrovlnka. Jedná se o spékání jednotlivých kousků skla, které můžeš poskládat do libovolného tvaru a kombinací. I když se to zdá neskutečné, opravdu to funguje! Musíš si jen zakoupit speciální malou pícku, kterou do trouby umístíš. Jedná se o náročnější metodu, hlavně kvůli materiálu, který na šperky potřebuješ. Z výsledných skleněných plátků si snadno vyrobíš přívěšky nebo náušnice.

Křišťálová pryskyřice

Poslední tip na vlastnoručně vyrobené šperky se týká pryskyřice. Jak ti něco takového pomůže stvořit šperk? Snadno. Do předem připraveného kovového lůžka vložíš libovolný obrázek jako podklad a ten potom zaliješ předem namíchanou směsí pryskyřice a tvrdidla. Když pryskyřice na šperku ztuhne, vytvoří dokonale hladký a průhledný povrch, který připomíná sklo. Pomůže ti vyrobit šperky jako prsteny, náušnice přívěšky… Na co si jen vzpomeneš. Obrázky, které chceš pryskyřicí zalít, můžeš tvořit sama, nebo si zakoupit šablony.

Super kniha pro inspiraci k výrobě šperků

1000 inspirací pro výrobu šperků lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

VIDEO: Seminář o výrobě šperků

Zrpj obrázku: SXC.hu